Prezentácia regiónu

Poznáme víťazov fotosúťaže za rok 2017

Mená autorov víťazných fotografií sme spoznali vo štvrtok 25. januára v Hrachove na otvorení výstavy, ktorá bola vyvrcholením minuloročnej fotosúťaže Malohont mojimi očami. V mesiacoch február – marec si ich budete môcť pozrieť v knižnici v Hnúšti.

Do 5. ročníka fotosúťaže Malohont mojimi očami, ktorá prebiehala od 1. júna do 30. septembra 2017, bolo doručených 199 fotografií od 36 autorov z rôznych obcí a miest zahrnutých do Miestnej akčnej skupiny MALOHONT, ale aj z miest ako Rimavská Sobota, Tisovec, Poltár, Tornaľa, Brezno, Banská Bystrica či Praha. Sme radi, že súťaž opäť oslovila amatérov aj profesionálov rôznych vekových kategórií od 15 rokov do 75 rokov, a to aj napriek tomu, že sa v nej nesúťaží o hodnotné ceny. Ide skôr o prezentáciu regiónu Malohont v obrazovej podobe a sme veľmi vďační, že sa na tom svojou účasťou vo fotosúťaži podieľajú aj zapojení fotografi.

Zo 199 fotografií bolo 57 vyradených kvôli nesplneniu podmienok súťaže, pričom najčastejším dôvodom bola nedostatočná veľkosť, nedodržanie maximálneho počtu, miesta zhotovenia fotografií či termínu na zaslanie fotografií. Zvyšných 142 fotografií postúpilo najprv do hlasovania verejnosti, ktoré prebiehalo koncom novembra 2017. Najviac z nich súťažilo v kategórii Prírodné krásy (65), potom nasledovali kategórie Ľudia a život (34), Kultúrne dedičstvo (22) a kategória Naše obce (21). O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodla okrem verejnosti aj hodnotiaca komisia, a to začiatkom tohto roka:

Kategória 1. Prírodné krásy:

  1. Jeseň v Skorušine s pohľadom na Klenovský Vepor – Henrieta Szagová
  2. Svitanie nad Drahovou – Michal Tvrdoň
  3. Východ slnka – Peter Oros
  4. Víťaz verejného hlasovania: Ranná rosa – Adriana Morongová

Kategória 2. Kultúrne dedičstvo:

  1. Nepotrebný – Michal Tvrdoň
  2. Kraskovský kostolík – Jozef Mačuda
  3. Všetko biele… – Petronela Vargová
  4. Víťaz verejného hlasovania: Lazy Utekáč – Michaela Tiralová

Kategória 3. Ľudia a život:

  1. Prvý sneh – Petra Rapčanová
  2. Rodinná prechádzka na Jeseň – Peter Fačka
  3. Na paši – Nikoleta Krajčiová
  4. Víťaz verejného hlasovania: Prvý bozk – Petra Rapčanová

Kategória 4. Naše obce:

  1. Zvonica – Rudolf Máté
  2. Stará opustená budova v Hnúšti – Štefan Bán
  3. Slnkom zaliate Zahorany – Michaela Tiralová
  4. Víťaz verejného hlasovania: Rozprávková chalúpka v Horných Zahoranoch – Michaela Tiralová

Hodnotiacu komisiu tvorili:

  • Renata Adamová – Už 33 rokov pracuje na Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci ako metodik pre neprofesionálnu fotografiu, výtvarné umenie a film. Okrem toho pracuje ako počítačový grafik. Je absolventkou SUPŠ v Kremnici, odbor Dizajn.
  • Martina Varšová – Vyštudovala Dizajn nábytku a interiérov na TU vo Zvolene. Je absolventkou umeleckej školy v odbore výtvarný odbor a klavír. Približne 10 rokov sa venuje amatérskej fotografii, prevažne portrétovej fotografii ľudí a detí. Je absolventkou kurzu digitálna fotografia 2015 BRNO.
  • Erika Medveďová – Vyštudovala odbor fotografia a fotografovaniu sa venuje vo voľnom čase.

V mene komisie a celej Miestnej akčnej skupiny MALOHONT blahoželáme víťazom a ostatným fotografom ešte raz ďakujeme za zapojenie sa do súťaže. Príležitosťou nielen pre nich bude opäť ďalší ročník súťaže, ktorý plánujeme vyhlásiť v apríli tohto roka. Vybrané fotografie navyše postúpia aj do celoslovenskej fotosúťaže, ktorú každoročne vyhlasuje Národná sieť rozvoja vidieka SR začiatkom leta.