Prezentácia regiónu

Ako bolo v Remeselnej uličke

Prezentácia remeselného kumštu a zručnosti v Kokave nad Rimavicou dopadla opäť na výbornú. V piatok a sobotu (2. a 3.8.2024) zaplnili uličku pod kostolom remeselníci z rôznych kútov Slovenska vrátane domácich, z regiónu Gemer-Malohont.

Remeselná ulička má v rámci folklórneho festivalu Koliesko svoje stále miesto a teší sa veľkej obľube návštevníkov. Rovnako tomu bolo aj tento rok. Okrem samotných remeselných výrobkov si mohli na vlastné oči pozrieť, ako sa pletie košík, ako vznikajú výrobky z kože, ako sa vyrába fujara, ako sa spracúva ovčia vlna či ako sa tkajú koberce alebo rôzne textilné výrobky.

Sobotňajší program bol bohatší o špeciality v priestore Za potokom. Tu prebiehala ukážka ťahania štrúdle, pečenia oblátok či prípravy kváskového chleba. Brušká milovníkov tradičných jedál odchádzali určite spokojné. Pestrejšia bola aj ulička, ktorá bola zakončená tkáčskym kútom s rôznymi technikami spracovania ovčej vlny a ľanu.

Pre najmenších bol na začiatku uličky za kultúrnym domom pripravený Dvor Jurka a Ďurka, v ktorom si mohli vytvoriť rôzne drobnosti a zábavnou formou sa priučiť tradičnému remeslu. Okrem toho sa na pomyselnom móle predviedli folklórne parádnice a nechýbalo ani divadelné predstavenie inšpirované kokavskými povesťami.

Ďakujeme remeselníkom, lektorom a všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomohli vytvoriť čarovnú atmosféru Remeselnej uličky 2024. Tešíme sa na stretnutie o rok.

Remeselnú uličku organizačne aj finančne podporila MAS MALOHONT v spolupráci s občianskym združením Čarovná nitka a obcou Kokava nad Rimavicou.

Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka: Európa investuje do vidieckych oblastí