Projekty MAS

Dobrovoľníci pokračovali v čistení Maginhradu

Čistenie lokality Maginhradu, kde v súčasnosti prebieha výstavba rozhľadne, pokračovalo v sobotu 08. novembra za slnečného počasia a za účasti viac ako 30 dobrovoľníkov z rôznych častí regiónu.

Historicky významná lokalita Maginhradu (430 m n. m.), uprostred ktorej sa stavia 16 metrov vysoká rozhľadňa, je značne zanedbaná a zarastená. Vďaka brigádam dobrovoľníkov sa pomaly, ale isto tento stav zlepšuje. Uplynulú sobotu sa tu stretlo opäť 35 dobrovoľníkov z Horných Zahorian, Lukovíšť, Nižného Skálnika, Hrachova, Hnúšte, Veľkých Teriakoviec, Teplého Vrchu, Čerenčian, Rimavskej Soboty a Tisovca.

Pokračovalo sa v čistení dvoch priekop, cez ktoré zároveň vedie prístupová trasa k budúcej rozhľadni a ktoré sú súčasťou predpokladaného hradného areálu. Vyčistený bol aj priestor pre osadenie informačnej tabule o histórii Maginhradu, ako aj spevnené schodíky pre zlepšenie prístupu k rozhľadni.

Po dvoch brigádach je vidieť za dobrovoľníkmi veľký kus práce, oveľa väčší však bude ešte len potrebný a bude si vyžadovať oveľa viac zapojených. Dúfame ale, že spoločnými silami sa nám to podarí. Dovtedy prosíme všetkých turistov o trpezlivosť – robíme, čo je v našich silách.

ĎAKUJEME za pomoc, čas, ochotu i požičanie náradia všetkým zúčastneným dobrovoľníkom, ale aj obciam Horné Zahorany, Nižný Skálnik, Veľké Teriakovce a Lukovištia i rekreačnému komplexu DeaRei. Veľmi si vašu pomoc vážime.

Tento projekt je realizovaný vďaka programu Šanca pre váš región Nadácie Orange. Jeho súčasťou bol aj archeologický výskum pod základmi rozhľadne a turistický výstup na Maginhrad, ktorý je naplánovaný na 06.12. tohto roka.