Prezentácia regiónu

Blíži sa koštovka páleniek v Lukovištiach

Do súťaže Lukovišťský kališčok 2019 bolo doručených viac ako 270 vzoriek z 30 páleníc z 3 štátov (Slovensko, Maďarsko a Rakúsko), ktoré budete môcť ochutnať už v sobotu 6. júla v Lukovištiach, kde sa uskutoční vyhodnotenie súťaže a koštovka páleniek.

Podujatie začne prednáškou o výrobe ovocných destilátov a bude pokračovať vyhodnotením súťaže a ocenením víťazov, ktorým bude udelených 84 zlatých, 100 strieborných a 75 bronzových diplomov. Koštovka páleniek v duchu „pi málo – pi dobré“ odštartuje poobede a bude prebiehať do večerných hodín alebo do minutia vzoriek. Na výber bude 274 súťažných destilátov v kategóriách slivka, hruška, jablko, čerešňa, záhradná zmes a iné destiláty, z ktorých bude možné ochutnať napríklad pálenku z hrozna, drienky, šípky, trnky, bazy, maliny, marhule či figy. Zaujímavosťou je pálenka z paradajok vypálená v pálenici v Grazi v Rakúsku.

Popri tom si degustujúci budú môcť pochutnať na dobrom jedle a spestrením celého podujatia bude kultúrny program. „Našim cieľom je predovšetkým zvýšiť povedomie verejnosti o príprave kvalitných ovocných destilátov, vyrobených v licencovaných páleniciach, ale aj zviditeľnenie obce a regiónu Gemer-Malohont, v ktorom má výroba pálenky bohatú históriu a tradíciu.“ dodala Alena Segedyová, starostka obce Lukovištia.

Viac informácií: Obecný úrad Lukovištia – 047/5690 101, lukovistia@lukovistia.sk

Viac ako 270 vzoriek z 30 páleníc hodnotilo 34 degustátorov. To je len niekoľko čísel z degustácie ovocných destilátov, ktorá sa konala v piatok 17. mája 2019 v Lukovištiach v rámci súťaže Lukovišťský kališčok. Degustátori pod odborným dohľadom členov Slovenského Rádu rytierov destilátov anonymne hodnotili vzhľad, čistotu a intenzitu vône a chuti, ako aj vzájomnú vyváženosť chuti a vône páleniek. Spomedzi 6 súťažných kategórií bola najpočetnejšie zastúpená kategória sliviek. Najlepšie hodnotené destiláty postúpili do finále, v ktorom bol určený šampión súťaže, ktorým sa stala slivovica od Eduarda Gruya vypálená v pálenici v Lučenci. Okrem toho hodnotitelia udelili zúčastneným pestovateľom 84 zlatých, 100 strieborných a 75 bronzových diplomov, čo svedčí o vysokej úrovni zúčastnených vzoriek.

Foto: Ivka Kováčová, administratívna pracovníčka MAS